Order.bg for Android!

Поръчай балканска кухня / Ресторанти с доставка на храна

Отворено
Bitcoin Logo MasterCard logo VISA logo
  • Сръбски ресторант Котилото
Отворено
Bitcoin Logo MasterCard logo VISA logo
  • Бирария Дондуковъ
Отворено
Bitcoin Logo MasterCard logo VISA logo
  • Mezza Grill Restaurant
Отворено
Bitcoin Logo MasterCard logo VISA logo
  • Ресторант Villa Park - Balkan Grill
Отворено
Bitcoin Logo MasterCard logo VISA logo
  • Ресторант Фантазия - овча купел
Отворено
10%
Bitcoin Logo MasterCard logo VISA logo
  • Arcadia Balkan Grill

Балканска кухня

Любима, незабравима, интересна - това е балканската кухня! Тя е достатъчно разнообразна и много вкусна, защото съчетава в себе си влияния от различни културни традиции и регионални продукти. Характеризира се със силни аромати, използване на подправки и обилно прилагане на месо и зеленчуци.

Месото заема централна част от балканската кухня. Популярни видове месо включват свинско, телешко, агнешко и пилешко. Месото се приготвя на грил или на скара, във фурна или на тиган и често с добавка от палитра подправки като чубрица, магданоз, черен пипер, сол и чесън. Барбекюто е популярен начин за приготвяне на месо на Балканите. Шишчетата, ребърцата, кебапчета, плескавиците са някои от традиционните ястия на грил, добре познати и често присъстващи на балканската трапеза.

Зеленчуците също играят важна роля в балканската кухня. Популярни са доматите, краставиците, чушките, лукът и тиквичките. Те се използват за приготвяне на салати, зимнина, смесени ястия и други.Балканската кухня използва много сирена - бяла сирене, кашкавал и фета. Освен това включва и много плодове и орехи като част от ястията. Традиционни ястия могат да съдържат сливи, кайсии, орехи и лешници. Интересно, нали?

Популярни са различни видове питки и хлебни изделия, включително баница и питки с различни плънки. Балканската кухня използва разнообразни сосове и подправки. Например доматената солца "айвар" и "лютеница" са популярни добавки към ястия или отделно, като предястия. Десертите само ще ги споменем като запомнящи се и доста сладки. Кухнята има вековни традиции в тази сфера и много сладкиши от миналото са все така предпочитани и днес.

Балканската кухня е богата на вкусове и разнообразие, вдъхновена е от историята, културата и традициите в региона и продължава да бъде важна част от кулинарния пейзаж на Балканския полуостров. Опитайте любимите си ястия и поръчайте за вкъщи прясна и топла храна през order.bg/balkanska

Download our app
and order food

Order.bg app AppleStore Order.bg app GooglePlay